tous ensemble overzicht test

Kakaran geeft de voorkeur aan kleinschalige projecten waarmee een organisatie snel en goed geholpen is. Dat kan zijn een nieuw dak voor een schoolgebouw, nieuwe schoolbanken, een put, een omheining, schoolmateriaal en dergelijke. Gewoonlijk gaat Kakaran op zoek naar gelden wanneer er een project wordt ingediend vanuit Senegal. Het komt ook voor dat donateurs bij een huwelijksjubileum of ander feest als cadeau een gift vragen voor Kakaran of in hun testament een legaat voor Kakaran opnemen. Wanneer een donateur een bedrag wil bijdragen gaat Kakaran in Senegal op zoek naar een passende besteding, zoals nieuwe tafels en stoelen voor een computerlokaal, een bijgebouw bij een school of zelfs de bouw van een peuterschool. Twee hoogleraren hielden gezamenlijk een oratie en vroegen de gasten op het feest om een donatie voor twee ‘leerstoeltjes’ in Senegal. Het opgehaalde bedrag is goed voor drie kinderen die tot en met de universiteit of hogere beroepsopleiding verzekerd zijn van ondersteuning van Kakaran.

Laatste nieuwsberichten

Koulouck Mbada

bankjes KoulouckVoor een afgelegen school in het dorpje Koulouck Mbada, heeft Kakaran 47 nieuwe schoolbankjes gefinancierd. De oude vielen door het intensieve gebruik uit elkaar.

Speeltoestellen

Na de bouw van een kleuterschool in Mbour, die was mogelijk gemaakt door een legaat van Gonnie Schuijt, was er nog wat geld over. Dat geld is besteed aan de aanschaf van enkele speeltoestellen voor op het schoolplein. Ook bij een andere school zijn speeltoestellen geplaatst.

Ecole Chateau d’Eau Nord


De Ecole Chateau d’Eau Nord in MBour, aan de westkust van Senegal, is een openbare lagere school met 12 klassen en 1013 leerlingen. De school telt 17 leerkrachten, waarvan 12 onderwijzers die voor de klas staan, een directeur, een bibliothecaris en een waarnemer die een afwezige onderwijzer kan vervangen en voorts nog twee leraren voor Arabisch.

Ecole Abatoir Tambacounda

Met de steun van Kakaran heeft deze school in de wijk Abattoir in Tambacounda, de meest oostelijke stad van Senegal, zich ontwikkeld tot een modelschool met 900 leerlingen die in twee shifts naar school gaan, de ene groep ‘s morgens, de andere groep ‘s middags.

Kakaran voorzag de school van een omheining, een put, een globe, boeken en ander schoolmateriaal. De school organiseert jaarlijks onder de naam ‘Caravane de l’espoir’ (Karavaan van de Hoop) een schoolreis naar de hoofdstad Dakar, waar onder meer een bezoek wordt gebracht aan het parlement. In 2010 is het bureau van de directie vernoemd naar de oprichtster van Kakaran, Gerti Hesseling.

Nieuwe AMO

Sinds 2017 rijdt er in Senegal weer een nieuwe Atelier Mobile Orthopédique (AMO). Door intensief gebruik van de terreinwagen moet deze regelmatig worden vervangen. Sinds de eerste AMO in gebruik werd genomen zijn er veel veranderingen geweest. Het team van de AMO veranderde van samenstelling en twee van de sponsoren trokken zich terug. Nadat er een nieuw team van orthopedische deskundigen was gevormd en, naast de Schumacher Kramer Stichting, een nieuwe financier was gevonden, de Fred Foundation kon een nieuwe auto worden aangeschaft. De Stichting Bron van Leven heeft een donatie gedaan voor de exploitatiekosten van de auto. Deze nieuwe AMO is inmiddels de vierde auto die via Kakaran is bekostigd en hij opereert vanuit het ziekenhuis in Tambacounda.

Sponsoractie Mongolië

ontvangst orthopedische apparatuur

In 2015 gingen twee jonge mannen, Daan Bregman (kleinzoon van een donateur van het eerste uur) met zijn vriend Joram Knigge, op reis met een opgelapte Nissan Sunny uit 1986 naar Mongolië. Om geld op te halen voor Kakaran stuurden zij kaarten vanuit de negentien landen waar ze doorheen kwamen. Om die te ontvangen kon je minimaal € 10 storten voor het goede doel: orthopedische apparatuur. We kozen ervoor het bedrag te schenken aan het orthopedisch centrum van het ziekenhuis in Tambacounda, Senegal.

Wari

wariIn 2013 is een van onze oud-leerlingen, met hulp van Kakaran, een Wari-agentschap begonnen. In een piepklein kantoortje vlakbij de grote markt kunnen mensen zonder bankrekening hun facturen contant betalen en geld overmaken naar anderen.

Boekentransport

Gerti Hesseling heeft bij leven bepaald dat haar wetenschappelijke boekerij – in elk geval de frans- en engelstalige werken – zou gaan naar de ‘betrekkelijk jonge Université Gaston Berger de Saint-Louis. Saint-Louis is een plaats in het Noorden van Senegal. De zending – ca. 75 dozen met ca. 2300 boeken – zou Kakaran voor haar rekening nemen, maar dat had nogal wat voeten in de aarde.

Awa naar school met paard en wagen

Het allereerste project van Kakaran ooit bestond uit een simpele oplossing om Awa naar school te kunnen laten gaan. Awa kan vanwege haar kinderpolio niet goed lopen en als kind kon zij dus niet naar school. Kakaran organiseerde voor Awa een wagen en twee paarden. Een jongeman werd gecharterd om als koetsier Awa en nog twee andere kinderen dagelijks van en naar school brengen. Onder schooltijd kon hij als taxichauffeur met de paard en wagen de kost verdienen voor hem zelf en voedsel voor de paarden.

Project drempels weghalen

Voor gehandicapte kinderen is het al lastig om de school te bereiken, maar vaak biedt de school zelf ook hindernissen om de lessen te volgen, zoals trappen en afstapjes. In 2016 heeft de Stichting daarom rolstoelvriendelijke drempels gefinancierd voor vier scholen in Tambacounda. Een deel van het bedrag was bijeengebracht door de Rotary in Bussum, waar Esther lid van is. De rest betaalden we uit eigen vermogen.

Het schooltje van Gonnie

IMG_3323

De in 2011 overleden donateur Gonnie Schuijt legateerde een groot bedrag aan Kakaran waarbij ze had aangegeven dat een kleuterschooltje een mooie bestemming zou zijn. Het werd een ‘Case des touts petits’ in een nieuwe wijk Medina van Mbour, waar de kleuters in een veel te klein noodgebouwtje met lekkend dak hun schooltijd moesten doorbrengen. De nieuwbouw werd voortvarend ter hand genomen en begin 2014 kwam de nieuwe school gereed.

Atelier Mobile Orthopédique


In het binnenland van Senegal zijn de ziekenhuizen dun gezaaid. Er is ongeveer één ziekenhuis voor een gebied zo groot als drie Nederlandse provincies bij elkaar. Kakaran bezorgde de ziekenhuizen in Tambacounda en Ziguinchor elk een rijdende orthopedische werkplaats: een Atelier Mobile Orthopédique (AMO).

Huis Sagna

repas sénégalaisHet project Huis Sagna is een particuliere kinderopvang in Ziguinchor. Hier kunnen kinderen die uit dorpen in de omgeving naar school komen, tussen de middag eten en soms langere tijd verblijven. Kakaran betaalde onder meer de zonnepanelen op het dak, wat onderhoudswerk en al jarenlang een bijdrage voor het eten van de opgevangen kinderen. Verschillende leerlingen hebben op deze manier hun diploma weten te behalen.

Cases accompagnants bij het ziekenhuis

Als iemand in Senegal in het ziekenhuis is opgenomen, zeker als het een kind is, komen familieleden mee om voor de zieke te koken en de kleren te wassen. Deze begeleiders van zieken (‘accompagnants des malades’) sliepen meestal in de gangen van het ziekenhuis in Tambacounda, wat nogal wat overlast veroorzaakte. Met steun van Kakaran zijn er enkele huisjes op het ziekenhuisterrein gebouwd waar de begeleiders kunnen slapen, koken en wassen. Ook zijn er voor hen toiletten en doucheruimten gebouwd. Prof. Tom van der Grinten schreef er in 2005 een artikel over in Medisch  Contact