Test

pen & papier

Een nieuw schooljaar

Op zaterdag 9 oktober j.l. organiseerde onze contactpersoon Awa Tall een ceremonie bij het begin van het schooljaar. Alle leerlingen in Tambacounda en omstreken die door Kakaran Nederland of door Kakaran Senegal worden ondersteund, werden uitgenodigd voor deze bijeenkomst  bij Awa thuis. Tijdens de ceremonie worden, zoals elk jaar, de rugzakjes met schoolbenodigdheden uitgereikt. Op donderdag 14 oktober begint het nieuwe schooljaar in Senegal. We wensen alle leerlingen een heel goed studiejaar toe!

 

Video

Begin dit jaar heeft de 27-jarige Cheikh Ndiaye, afgestudeerd aan de prestigieuze school voor journalistiek CESTI van de universiteit in Dakar,   dankzij een donatie van Gerard Schuijt, een cursus kunnen volgen aan het Radio Netherlands Training Centre (RNTC) in Hilversum. Dit is een internationaal gerenommeerd centrum, dat trainingen aanbiedt gericht op het ontwikkelen van mediawerk met blijvende impact. Cheikh koos voor de online-cursus Reach your audience with Storytelling.

Als afronding van zijn cursus en als dank voor de beurs heeft Cheikh twee video’s gemaakt. Om te tonen wat hij geleerd heeft over de techniek van storytelling maakte hij deze korte kennismaking met het werk van Kakaran. Daarnaast is hij afgereisd naar Ziguinchor om er drie van ‘onze’ kinderen te spreken, Siré, Samba en Elisa, over hun ervaringen op school. Hij sprak ook met onze contactpersoon in Ziguinchor, Anna Cabo, over haar rol in de stichting. Deze video kun je hier bekijken (in het Frans ondertiteld) en hier met een Nederlandse ondertiteling.

 

 

 

stoeltjes

Update Tous Ensemble

De geplande reis met docenten en leerlingen van het Vituscollege naar Senegal heeft – vanwege de pandemie – ook in 2021 niet plaats kunnen vinden. Hopelijk kan de reis in juni/juli 2022 alsnog worden gemaakt om met eigen ogen te zien hoe het in Senegal gaat en er collega docenten en leerlingen te ontmoeten. Intussen is er op afstand hard gewerkt en is het geld (30.000 euro!) dat in 2020 met verschillende acties is binnengehaald, goed geïnvesteerd.

Les Petits Pieds De leerlingen op het schooltje van Samba zijn volop aan het lezen en maken goede vorderingen. De werk- en onderwijsomstandigheden zijn enorm verbeterd. Ook de nieuwe houten stoeltjes en tafeltjes zijn af, met dank aan de handwerklieden.

Le lycée de Diass Hier zijn de docenten en leerlingen erg blij met de leermiddelen en leesboeken die zij hebben kunnen aanschaffen (mede dankzij de bijdrage van My Book Buddyen met alles wat zij hebben kunnen investeren in het schoolgebouw. Leerlingen uit 6 vwo van het Vituscollege hebben ook dit jaar weer met de examenleerlingen in Diass brieven in het Frans uitgewisseld.

Vanaf komend schooljaar neemt Petra Niessen de onderwijsprojecten van Tous ensemble mee naar haar nieuwe werkplek: het Sancta Maria in Haarlem. Een Unesco school, met volop aandacht voor wereldburgerschap en uitwisselingen. Samen met anderen zal Petra zich blijven inzetten voor het onderwijs in Senegal.

 

Publicatie jaarrekening

Vanwege de maatregelen rondom COVID19 heeft het bestuur ook dit jaar haar jaarlijkse vergadering moeten uitstellen. Tijdens de vergadering van 4 oktober a.s. zullen de financiële stukken worden besproken en na goedkeuring op de website worden gepubliceerd.