Reis naar Senegal

Begin februari hebben Esther Kruyswijk, Lenette Schuijt en Marlies en Daniel Pietermaat een bezoek gebracht aan Senegal. Lenette, als toekomstig directeur van Kakaran, ging voor het eerst. Esther en Lenette reisden samen naar Tambacounda, in Mbour sloten Daniel en Marlies zich aan en zij reisden met Lenette door naar Ziguinchor. We hebben in korte tijd enorm veel gedaan: alle sleutelfiguren gezien en gesproken, lopende en nieuwe projecten besproken, alle kinderen gezien.

IMG_3188In Tambacounda hebben we een bezoek gebracht aan het orthopedisch centrum van het ziekenhuis, van waaruit het Atelier Mobile opereert. We hebben daar o.a. gesproken over vernieuwing van de auto en de apparatuur. Ook ontmoetten we er vier nieuwe kinderen (waarvan we voor 1 meisje nog een donateur zoeken) en bezochten we het Centrum voor gehandicapten, dat momenteel leeg en ongebruikt is, maar waarvoor mogelijk een nieuw plan komt.

IMG_3301Op weg naar Mbour stopten we, midden in de uitgestrekte velden, bij een regionale school die een aanvraag heeft gedaan voor uitbreiding van de faciliteiten, zoals toiletten en schoolbanken. Een van de bankjes viel uit elkaar toen wij erop wilden gaan zitten. En de vloer mag ook wel een opknapbeurt hebben!

IMG_4085-1In Mbour bezochten we twee kleuterscholen, Medina Extension, het ‘schooltje van Gonnie’ en Chaden. Op beide scholen zagen we hoe de kinderen speelden op de nieuwe speeltoestellen, die Kakaran heeft kunnen financieren van het restant van Gonnie’s legaat. En we hebben ze zelf ook even uitgeprobeerd.

Daarna vlogen we door naar Ziguinchor, in het zuiden van het land. Lenette had er een ontmoeting met het meisje voor wie zij jarenlang donateur was, en die inmiddels zelfstandig werkt als vroedvrouw op het platteland.

IMG_3464Anna Cabo had een ontmoeting georganiseerd met alle kinderen en hun moeders uit de regio die door Kakaran worden ondersteund. Voor Lenette een kans om alle kinderen te ontmoeten, voor alle Kakaran-kinderen een gelegenheid om met elkaar contact te leggen, zoals spontaan gebeurde. Ook hebben we veel bezoekjes afgelegd bij bekenden van de familie Kakaran en gesprekken gevoerd met een paar oud-leerlingen, die een eigen bedrijf willen opzetten.

IMG_3508-1Tot slot bezochten we nog een kleuter/lagere school, Marie Rivier, een nonnenschool waar veel van onze kinderen zitten. Er werd juist die dag carnaval gevierd, dus waren de kleinste kinderen, net als bij ons, prachtig verkleed.

Posted in Nieuws.