Reis naar Senegal 2020

In januari 2020 maakten Esther en Lenette weer een reis naar Senegal, ditmaal vergezeld door Sylvia Otten, leerkracht van de school die in december 2019 een kerstmarkt organiseerde ten behoeve van de school Chaden in Mbour, en vergezeld door Marieke van Winden, bestuurslid van Kakaran, die deze reis als afscheidscadeau kreeg van haar werkgever, het Afrika Studie Centrum. In tien dagen reden we, met vriend en chauffeur Ibu, het hele land door, we bezochten scholen en ziekenhuizen en ontmoetten veel kinderen.

computerlesDe reis startte vanuit Mbour, met de feestelijke inwijding van de salle polyvalente van de school in Koulouck Mbada. Daarna bezochten we de school Chaden, waar Sylvia symbolisch het ingezamelde bedrag overhandigde. Dit bedrag is bedoeld voor de aanschaf van extra computers en tafels en stoelen voor het computerlokaal. Daarna bezochten we de kleuterschool in Medina, waar de leerlingen enthousiast voor ons zongen.

Daarna ging de reis naar Tambacounda. Daar bezochten we een kunstgalerie en de orthopedische werkplaats van het regionale ziekenhuis. Met de directrice van het ziekenhuis spraken we over het herstel van de case accompagnants. Vervolgens hadden we een informele ontmoeting met alle kinderen die we ondersteunen in (de buurt van) Tambacounda. We hadden een toeristisch intermezzo in het natuurpark Niakolo Koba, waar we tijdens een ochtend- en een avondsafari en een boottochtje over de Gambia-rivier apen, nijlpaarden, krokodillen, ibissen, reuzenooievaars, mangoesten en veel antilopen zagen.

lesgevenMet een stop in het ziekenhuis van Kolda en in de Poste de Santé in Diendé reden we door de Casamance naar Ziguinchor. Daar woonden we een les bij en mochten Sylvia en Marieke een Engelse les geven aan de leerlingen van een CM2 klas. In de middag hadden we een informele ontmoeting met de kinderen in en om Ziguinchor.

De volgende dag kon het gezelschap, dankzij een nieuwe brug over de Gambia-rivier, de reis voortzetten door buurland Gambia naar het noorden. Na nog een toeristisch dagje in Joal/Fadiouth vlogen Esther en Sylvia terug. Na een bezoek aan het eiland Ngor en een omtmoeting met een oud-leerling van Kakaran vlogen ook Lenette en Marieke terug.

Posted in Nieuws.