Reis naar Senegal 2018

In januari 2018 maakten Esther en Lenette weer een reis naar Senegal. We landden op het nieuwe vliegveld Blaise Diagne in Diass, tussen Dakar en Mbour en overnachtten in Mbour. Daar brachten we een bezoek aan Nommez en Bienta en aan een doopfeest. Ook bezochten we de school in Koulouck, die een aanvraag had gedaan voor een toiletblok. We waren verbaasd, maar ook blij om te ontdekken dat het bloc sanitaire al geplaatst bleek (gefinancierd door Baobab, een Franse ng0). Met de directeur hebben we ter plaatse overlegd dat het beschikbare budget nu aangewend kan worden voor de bouw van een extra lokaal dat voor meerdere doeleinden te gebruiken is, een salle polyvalente. Daarin zal een extra toilet worden gebouwd. We hopen nog dit jaar de financiering daarvoor rond te krijgen.

De volgende dag gingen we op weg naar Tambacounda, zeer comfortabel in de nieuwe AMO, die een paar maanden geleden in gebruik is genomen. De opbouw van de auto, waarin materiaal en instrumenten worden vervoerd, is van de oude AMO op de nieuwe overgezet. Op de nieuwe AMO zijn logo’s van financiers aangebracht.

In Tambacounda bekeken we de hellingbanen voor gehandicapten die Kakaran bij vier scholen heeft laten plaatsen. Hoewel ze uitstekend dienst doen om leerlingen in een rolstoel toegang te geven tot de school, maken ook andere kinderen graag gebruik van de hellingbanen, bijvoorbeeld als glijbaan. Ook ontmoetten we in Tambacounda de kinderen en maakten kennis met een aantal nieuwe kinderen. De dag erna vond de ceremonie plaats ter gelegenheid van de symbolische sleuteloverdracht en de officiële ingebruikname van de nieuwe AMO.

hellingbanenDe dag erop vervolgden we onze reis, met Ndongo en Awa, in de AMO richting Ziguinchor, dwars door de Casamance. We stopten in Gouloumbou om Nana te bezoeken op haar school, we lunchten in Kolda en stopten in Sedhiou om twee oud-leerlingen te ontmoeten, Marie-Christelle en Marie-Thérèse.
Tegen de avond arriveerden we in Ziguinchor waar we de dagen erna twintig kinderen bezochten op hun diverse scholen. Daarnaast brachten we een bezoek aan het Centre d’appareillage van het ziekenhuis in Ziguinchor, en spraken we met vele vrienden en bekenden. Vanuit Ziguinchor vlogen we terug naar Mbour en van daaruit naar Brussel.

Posted in Nieuws.