Tous Ensemble

Petra NiessenMet ingang van dit jaar werkt Kakaran samen met het project Tous Ensemble, dat is opgezet door Petra Niessen, docente Frans /CKV aan het Vituscollege in Bussum. Dit project bestaat uit een uitwisseling tussen leerlingen van het Vituscollege en de leerlingen van een lyceum in Senegal, en daarnaast uit fondsenwerfacties onder de noemer Tous Ensemble. Voor deze fondsenwerfacties werkt Petra samen met Kakaran; het uitwisselingsprogramma valt onder de verantwoordelijkheid van haar school.

petra les

Achtergrond
Toen Petra in 2016 tijdens een sabbatical een paar maanden in Senegal  verbleef, bezocht zij daar enkele middelbare scholen. Ze zag dat de omstandigheden, in vergelijking met die van scholen in Nederland, beduidend slechter waren. Toch raakte ze onder de indruk van de motivatie, de werklust en het enthousiasme van de leerlingen en de docenten. Ze woonde lessen bij, gaf zelf les en wisselde lesmaterialen uit met collega docenten. Voor twee scholen, Le Lycée de Diass en L’École de Samba (‘Les petits pieds’) in Dakar, zorgde ze  voor de aanschaf van schoolmaterialen.

T ESamenwerking
De projecten van Tous Ensemble zijn kleinschalig en passen binnen de doelstelling van Kakaran. Om die redenen heeft het bestuur besloten om voor de periode van twee jaar de projecten van Tous Ensemble te omarmen. Het resultaat van de fondsenwerfacties zal via Kakaran worden overgedragen aan de beide scholen in Senegal, ten behoeve van schoolboeken en lesmaterialen voor de beide scholen.

 

Wereldburgers
In april gaan de eerste leerlingen naar Senegal en zullen daar verblijven in gastgezinnen. Ze gaan naar school op het Lycée de Diass, 70 km ten zuiden van Dakar. Naast deze uitwisseling schrijven de eindexamenleerlingen 6 VWO elk jaar brieven naar de eindexamenleerlingen Frans in Diass, een opdracht die het gevoel van wereldburgerschap en verbondenheid met mensen uit een totaal andere cultuur versterkt.

 

 

 

 

school

Een school opgezet
De École de Samba in Dakar is een basisschool. Samba, de oom van een Senegalsese vriend van Petra, heeft 21 jaar geleden samen met twee andere leraren een schoolje opgericht voor kinderen uit arme gezinnen, families die het schoolgeld niet kunnen betalen, van wie de ouders zelf nauwelijks onderwijs hebben genoten en die soms het belang van onderwijs niet inzien. Veel kinderen spreken geen Frans als ze naar school komen en dus geven de leerkrachten soms les met handen, voeten en stem. De drie onderwijzers doen dit werk gratis. Ze verdienen hun brood met bijlessen die ze in de weekends en vakantie geven. Met haar fondsenwerfacties wil Petra ook deze school ondersteunen. Zo hebben de leerkrachten de afgelopen jaren een betere schoolruimte kunnen betrekken, schooluniformen kunnen kopen en lesmaterialen en speelgoed voor de kleinste leerlingen.

petra


Meedoen?

Voor meer informatie over deze projecten of voor een bijdrage kun je contact opnemen met Petra Niessen via petra@kakaran.nl of petra@tousensemble.nu