Nieuwe AMO

Sinds 2017 rijdt er in Senegal weer een nieuw Atelier Mobile Orthopédique (AMO). Door intensief gebruik van de terreinwagen moet deze ongeveer om de tien jaar worden vervangen. Sinds de eerste AMO in gebruik werd genomen zijn er veel veranderingen geweest. Het team van de AMO veranderde van samenstelling en twee van de sponsoren trokken zich terug. Nadat er een nieuw team van orthopedische deskundigen was gevormd en – naast de Schumacher Kramer Stichting – een nieuwe financier was gevonden, de Fred Foundation, kon een nieuwe auto worden aangeschaft. Dit is inmiddels de vierde auto die via Kakaran is bekostigd en hij opereert vanuit het ziekenhuis in Tambacounda.

Kakaran is door het ministerie erkend als internationale NGO waarmee tussenkomst van een ngo niet meer nodig is voor de aanschaf. Het vruchtgebruik van de vorige auto is aan het ziekenhuis van Tambacounda gegeven. Dankzij een Franse stichting is deze auto opgeknapt en wordt nu ingezet voor de bloedbank en andere missies. Het ziekenhuis in Tambacounda heeft toegezegd dat zij de kosten voor de jaarlijkse verzekeringen voor de auto op zich nemen.

ceremonie AMOBij de ceremonie voor officiële ingebruikname en sleuteloverdracht waren het team van de AMO, de waarnemend directeur van het ziekenhuis, het bestuur van Kakaran Senegal, de voorzitter en directeur van Kakaran Nederland en nog een paar betrokkenen aanwezig. De ceremonie begon met een moment van stilte voor Gerti. In de speeches werd  de eerste jongen gememoreerd die door de auto in zijn dorp is geholpen, en daardoor weer naar school kon. Hij studeert inmiddels geografie aan de Sorbonne in Parijs.

Hier kun je een video bekijken die is gemaakt over de AMO door documentairemaker Frank de Rooy.