Boekentransport

Gerti Hesseling heeft bij leven bepaald dat haar wetenschappelijke boekerij – in elk geval de frans- en engelstalige werken – zou gaan naar de ‘betrekkelijk jonge Université Gaston Berger de Saint-Louis. Saint-Louis is een plaats in het Noorden van Senegal. De zending – ca. 75 dozen met ca. 2300 boeken – zou Kakaran voor haar rekening nemen, maar dat had nogal wat voeten in de aarde. Totdat via de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal, bekend werd dat het marineschip H.M. Johan de Wit naar West-Afrika zou varen met tal van hulpgoederen voor de ontwikkelingslanden in die regio. Aan boord waren ook twee rivierschepen voor Saint-Louis en het was een kleine moeite de twee pallets met boekendozen op die scheepjes mee te nemen. De kosten voor het vervoer  werden betaald door het Afrika Studie Centrum in Leiden.

Aan de rede van  Saint Louis – de stad heeft geen haven voor grote schepen -werden de bootjes inclusief hun boekenlading, de zee op getakeld. Zij voeren vervolgens de rivier op tot in de stad. Op de foto zie je op de achtergrond  het fregat H.M. Johan de Wit, op de voorgrond een van de twee bootjes die aan de rede van Saint-Louis op zee werden getakeld met aan boord een pallet boekendozen. Sindsdien hebben enkele gepensioneerde wetenschappers in Nederland hun economische en medische boeken aan de Universiteit van Saint-Louis gedoneerd. Maar door de bezuinigingen in Den Haag ging er deze keer geen marineschip met hulpgoederen naar West-Afrika en heeft Kakaran een zeetransporteur in Rotterdam moeten inschakelen.

 Maar de boeken – 38 dozen met ca. 900 boeken zijn in december 2011 aangekomen en met veel dank aanvaard. Ze staan nu. gecatologiseerd en wel, met portretten van Gerti, in de schappen van de universiteitsbibliotheek  in Saint-Louis.