Mobiele orthopedische ateliers

 

In het binnenland van Senegal is het aantal ziekenhuizen dun gezaaid: één ziekenhuis voor een gebied zo groot als drie Nederlandse provincies bij elkaar. Om mensen te bereiken die ver van een ziekenhuis wonen, bezorgde Kakaran de ziekenhuizen in Tambacounda en Ziguinchor twee mobiele orthopedische ateliers. Dit zijn goed uitgeruste terreinwagens  waarmee orthopedisch instrumentmakers de regio in trekken om ter plekke voor gehandicapte kinderen een prothese aan te meten, te maken of te repareren. Dankzij deze Ateliers Mobiles Orthopédiques (AMO) kunnen kinderen met een prothese weer naar school gaan. Ook kunnen deze rijdende ateliers ter plekke voorlichting geven (over aidspreventie, geboorteregeling e.d.) en eerstelijns medische hulp bieden.

Op de foto’s zie je het eerste rijdende orthopedische atelier dat in 2006 door het ziekenhuis in Ziguinchor, in het zuiden van Senegal, in gebruik kon worden genomen. Op de auto prijkten de namen van de initiatifneemsters, Gerti Hesseling en Esther Kruyswijk. De aanschaf van een terreinwagen met orthopedische apparatuur is een kostbare aangelegenheid. Voor deze aanschaf wist Kakaran subsidie te verkrijgen van de Stichting Schumacher-Kramer en de Stichting Kinderpostzegels. 

Het mobiele atelier in Tambacounda wordt zo intensief gebruikt, dat deze inmiddels al twee keer door een nieuwe AMO is vervangen. De oude terreinwagen wordt nu ingezet voor de bloedbank.

Posted in Projecten.