Agrarische opleiding Hawa Deme

In 2019 diende Hawa Deme, een 19-jarige vrouw uit de regio Tambacounda, een aanvraag in voor een opleiding tot vroedvrouw. Deze zomer bleek zij echter een van de studenten die was geselecteerd om een agrarische opleiding te volgen. Van het onkruidvrij maken van de grond tot de verkoop van landbouwproducten op de markt, in korte tijd worden de studenten opgeleid tot zelfstandig agrarisch ondernemer. Het is een zeer praktische opleiding. De studenten hebben tien maanden de tijd om de grond zodanig te bewerken dat deze voldoende oogst oplevert. Studenten die de opleiding met succes afronden, krijgen een lapje grond om zich als zelfstandig ondernemer te vestigen.

Een NGO financiert deze opleiding voor ongeveer tweehonderd jonge Senegalezen. Een donateur van Kakaran bekostigt de reiskosten en studiebenodigdheden voor Hawa Deme. De vader van Hawa is er niet meer en haar moeder is ziek. Met de opleiding van Hawa is er in het gezin hoop op een betere toekomst.

In deze reportage komt Hawa Deme in beeld (ze wordt hier abusievelijk Hawa Seme genoemd) als een van de zeer gemotiveerde studenten.

Posted in Nieuws.