Voedselpakketten gedistribueerd

Op vrijdag 19 juni was het eindelijk zover: de voedselpakkettten konden worden gedistribueerd naar de families van Kakaran. Het bedrag dat we met het Noodfonds Corona hebben bijeengebracht, en dat is verdubbeld door Wilde Ganzen, kon begin juni worden overgemaakt  naar Senegal. Daar werden de goederen ingekocht en verdeeld in Mbour en Tambacounda.

voedselpakketten

 

 

 

 

 

 

voedselhulp

 

 

 

 

 

Met een convooi van 20 paarden en wagens gingen de noodhulppakketten naar de gezinnen van het afgelegen Koulouck Mbada. Een week later werden ook in Ziguinchor de voedselpakketten verdeeld onder de gezinnen waarvan een of meerdere kinderen naar school gaan dankzij donateurs van Kakaran. De voedselpakketten betekenen een enorme verlichting in deze moeilijke tijd. Namens alle families die een pakket hebben ontvangen danken we dan ook de donateurs en sponsors die een gulle bijdrage hebben geleverd aan deze noodhulp.

voedselpakketten

 

Vakantiekamp

De afgelopen drie jaar organiseerde het Centre Culturel Régional de Tambacounda in de zomer een vakantiekamp voor kinderen met een beperking. Gedurende drie weken ontvangt het centrum zeventig kinderen tussen 5 en 16 jaar, waarvan ongeveer de helft met een handicap, met een breed aanbod aan creatieve workshops zoals schilderen, dans, muziek. Er worden verhalen verteld en er vindt een excursie plaats zodat de kinderen hun eigen land beter leren kennen en belangrijke culturele waarden mee krijgen. Aan het einde van de drie weken worden de kunstwerken die de kinderen hebben gemaakt tentoongesteld in het centrum.

Dit jaar leek het erop dat het vakantiekamp, door de maatregelen om het Coronavirus in te dammen, niet zou kunnen plaatsvinden. De gehandicapte kinderen zaten thuis, zonder de mogelijkheid van online lessen. Maar het Centre organiseerde een alternatief kamp, waarbij kinderen vanuit huis konden deelnemen aan creatieve workshops. Dankzij een donatie van Kakaran konden didactische materialen zoals verf, papier en krijt worden aangeschaft.

camp de vacances

repas sénégalais

Resultaat Noodfonds Corona

Anderhalve maand geleden heeft de Stichting Kakaran een Noodfonds Corona in het leven geroepen. Met dat Noodfonds willen wij de families in Senegal waarvan we kinderen ondersteunen om naar school te gaan, en die door de crisis in financiële moeilijkheden zijn geraakt, helpen met een voedselpakket voor een à twee maanden.

Velen donateurs en belangstellenden hebben een bijdrage aan dat Noodfonds overgemaakt. In totaal hebben zij € 3.085 bijeengebracht. Daarnaast hebben twee financiers van andere projecten van Kakaran, de Fred Foundation en de Stichting Bron van Leven, een ruimhartige donatie gedaan, bij elkaar € 6.500. De Stichting Wilde Ganzen heeft dit totaalbedrag van het  Noodfonds Corona nog eens verdubbeld tot € 18.790.

Met dit fantastische resultaat kunnen niet alleen de gezinnen van ‘onze kinderen’, maar in totaal 380 families een voedselpakket ontvangen.

We bedanken iedereen die aan dit mooie resultaat heeft bijgedragen van harte voor hun gulle bijdrage.

 

Noodfonds Corona

De hele wereld wordt getroffen door het coronavirus en door strenge maatregelen om verdere besmetting te voorkomen. Dat geldt ook voor Senegal. Op dit moment zijn er iets meer dan 300 besmettingen en twee doden (volgens de officiële statistieken, maar omdat Senegal geen wetenschappelijke organisatie als RIVM kent zijn de werkelijke aantallen waarschijnlijk veel hoger). Alleen al handen wassen is een uitdaging, omdat vaak geen stromend water beschikbaar is. Bovendien is de gezondheidszorg in Senegal vrij basaal. Sinds half maart zijn de scholen en universiteiten gesloten, veel winkels en markten zijn beperkt open en er is een avondklok ingesteld. Door deze maatregelen hebben veel mensen geen inkomsten en dat betekent in Senegal dikwijls  geen avondeten.

Als Kakaran voelen we ons verbonden met de gezinnen waarvan we kinderen financieel ondersteunen om naar school te kunnen gaan. Door de crisis is hun situatie in de meeste gevallen verslechterd. Daarom hebben we, in samenwerking met Kakaran Senegal,  besloten een eenmalig Noodfonds Corona te creëren. Met dit noodfonds hopen we al deze gezinnen een voedselpakket te kunnen bezorgen, waarmee ze een à twee maanden kunnen doorkomen.

De Stichting Wilde Ganzen, met wie wij ook voor een ander project samenwerkten,  biedt in het kader van het coronavirus extra steun: zij verdubbelen het bedrag dat wij bijeenbrengen.

Als u dit initiatief wilt steunen en eventueel eenmalig een bijdrage zou willen (en kunnen) leveren, dan kunt u een bedrag overmaken naar rekeningnummer  NL32 TRIO 0338 7659 48 van Kakaran onder vermelding van Noodfonds Corona. En omdat we snel willen handelen, graag voor 30 april.

Namens het bestuur hartelijk dank en veel sterkte in deze uitzonderlijke tijd!

diner

Benefietdiner Tous Ensemble

Op donderdag 5 maart – nog net voor de Coronacrisis – vond in restaurant Bel Ami te Bussum een zeer geslaagd benefietdiner plaats voor de onderwijsprojecten van Tous Ensemble in Senegal. Er waren zo’n 80 deelnemers (leerlingen, ouders, collega’s van het Vituscollege, vrienden en bekenden). Met dit benefietdiner en de inkomsten van de belevenissenveiling hebben de organisatoren van Tous Ensemble ongeveer 7.000 euro opgehaald! Dit hadden zij niet durven dromen. Fantastisch!

Een zeer bevlogen veilingmeester wist de 22 aangeboden belevenissen voor gigantische bedragen te veilen voor de onderwijsprojecten in Senegal. De geveilde belevenissen bestonden o.a. uit boottochtjes, workshop Bob Ross, meditatie- en yogalessen, kunstwerken, foto’s, rondleiding Artis, coaching sessies, huisconcert door violiste Emma Breedveld, etentje voor twee in Bel Ami, workshop slow looking en een schoonheidsbehandeling.

Door de Corona crisis moet Petra helaas haar bezoek met de 2 Vitusleerlingen en  haar collega aan de scholen in Senegal uitstellen. Zij zouden 10 april vertrekken. Hopelijk zal de crisis niet te lang duren en zullen er niet onnodig veel slachtoffers vallen. Het zijn roerige tijden.
Op allerlei manieren probeert Tous Ensemble verbonden te blijven met de leerlingen en docenten in Senegal. Ook daar maakt men zich grote zorgen. Komende weken gaat een aantal leerlingen Frans van het Vituscollege via ‘onderwijs op afstand’  kaarten en brieven in het Frans schrijven voor de scholen in Senegal. La distance crée des liens!

Zodra het weer verantwoord is, zoekt Tous Ensemble een nieuwe datum om alsnog naar Senegal te gaan en daar met het ingezamelde geld (in totaal toegezegd bijna 14.000 euro + 15.000 euro van My Book Buddy) de dingen te doen en kopen die zo hard nodig zijn.

benefietdiner