diner

Benefietdiner Tous Ensemble

Op donderdag 5 maart – nog net voor de Coronacrisis – vond in restaurant Bel Ami te Bussum een zeer geslaagd benefietdiner plaats voor de onderwijsprojecten van Tous Ensemble in Senegal. Er waren zo’n 80 deelnemers (leerlingen, ouders, collega’s van het Vituscollege, vrienden en bekenden). Met dit benefietdiner en de inkomsten van de belevenissenveiling hebben de organisatoren van Tous Ensemble ongeveer 7.000 euro opgehaald! Dit hadden zij niet durven dromen. Fantastisch!

Een zeer bevlogen veilingmeester wist de 22 aangeboden belevenissen voor gigantische bedragen te veilen voor de onderwijsprojecten in Senegal. De geveilde belevenissen bestonden o.a. uit boottochtjes, workshop Bob Ross, meditatie- en yogalessen, kunstwerken, foto’s, rondleiding Artis, coaching sessies, huisconcert door violiste Emma Breedveld, etentje voor twee in Bel Ami, workshop slow looking en een schoonheidsbehandeling.

Door de Corona crisis moet Petra helaas haar bezoek met de 2 Vitusleerlingen en  haar collega aan de scholen in Senegal uitstellen. Zij zouden 10 april vertrekken. Hopelijk zal de crisis niet te lang duren en zullen er niet onnodig veel slachtoffers vallen. Het zijn roerige tijden.
Op allerlei manieren probeert Tous Ensemble verbonden te blijven met de leerlingen en docenten in Senegal. Ook daar maakt men zich grote zorgen. Komende weken gaat een aantal leerlingen Frans van het Vituscollege via ‘onderwijs op afstand’  kaarten en brieven in het Frans schrijven voor de scholen in Senegal. La distance crée des liens!

Zodra het weer verantwoord is, zoekt Tous Ensemble een nieuwe datum om alsnog naar Senegal te gaan en daar met het ingezamelde geld (in totaal toegezegd bijna 14.000 euro + 15.000 euro van My Book Buddy) de dingen te doen en kopen die zo hard nodig zijn.

benefietdiner

Haalbaarheidsonderzoek naar hergebruik van afvalplastic

Na drie maanden verblijf in Senegal is Mieke Arnoldus terug in Nederland. Ze heeft bij Nommez Ba in zijn huis in Mbour gewoond om van daaruit een haalbaarheidsonderzoek te doen naar hergebruik van plastic voor orthopedische doeleinden. Het idee van Kakaran is om zwerfplastic te gaan gebruiken voor orthopedische toepassingen, Daarmee kan het gebruik van duur materiaal, de polypropyleen platen die nu worden gebruikt voor prothesen, worden verminderd. Tevens kan bewustwording over plastic worden vergroot en kunnen gehandicapten aan protheses worden geholpen. Zo kunnen gehandicapte kinderen weer naar school.

Haalbaar
Het onderzoek van Mieke omvatte literatuuronderzoek en veldwerk in Senegal, zoals een bezoek aan een afvalverwerkingsbedrijf in Dakar. Haar bevindingen onderbouwen het idee dat het mogelijk en haalbaar is in Senegal om zwerfplastic te gebruiken voor orthopedische toepassingen. Ze heeft geen argumenten gevonden waardoor het idee niet haalbaar zou zijn. Het benodigde plastic zou kunnen worden verwerkt in verschillende orthopedische centra.
Er zijn verschillende initiatieven op het gebied van plastic inzamelen en recyclen in de regio Dakar. We willen kijken of het mogelijk is om die initiatieven te gebruiken voor orthopedische toepassingen in afgelegen regio’s. In Kenya loopt een commercieel project Circleg, dat beenprotheses maakt van Polypropyleen en Pet. Volgens Circleg lijken dat de meest geschikte plastics om te hergebruiken. Uit Mieke’s bevindingen kwam naar voren dat ook HDPE geschikt is en sterk genoeg om voor orthopedische toepassingen te hergebruiken. Kakaran beoogt daarbij de gebruiker niet of niet meer voor de prothese te laten betalen.

Aanknopingspunten en vragen
Tevens heeft Mieke een aantal aanknopingspunten gevonden, waarmee Kakaran het idee verder kan uitwerken. In Kaolack bijvoorbeeld is een plasticrecylcing bedrijf met veel opslag van granulaat waar nog geen bestemming voor is. We zullen het bedrijf benaderen met de vraag of Kakaran over het granulaat kan beschikken. In Tambacounda heeft Mieke kennis gemaakt met een gymleraar die zijn les af en toe vervangt door een plastic inzamelingsactie met zijn leerlingen. Dat zou ook een idee zijn voor andere leraren. In samenwerking met vrouwenorganisaties en scholen kunnen bewustwordingslessen aan kinderen worden gegeven, met daaraan gekoppeld inzamelingsacties.
Naast aanknopingspunten liggen er ook nog een aantal vragen, zoals hoeveel plastic (van de typen PP , Pet en HDPE) is er nodig en hoeveel is daarvan te vinden, zijn de orthopedische centra voldoende uitgerust om het te verwerken, hoeveel protheses maken de centra per jaar, hoe ziet een bewustwordingsles er uit, hoe worden inzamelingsacties georganiseerd, zijn er al inzamelpunten voor plastic in regio’s buiten Dakar.

Wij willen Mieke bedanken voor alle energie die ze in het onderwerp heeft gestoken en hopen dat ze een zeer waardevolle tijd in Senegal heeft gehad!

Reis naar Senegal 2020

In januari 2020 maakten Esther en Lenette weer een reis naar Senegal, ditmaal vergezeld door Sylvia Otten, leerkracht van de school die in december 2019 een kerstmarkt organiseerde ten behoeve van de school Chaden in Mbour, en vergezeld door Marieke van Winden, bestuurslid van Kakaran, die deze reis als afscheidscadeau kreeg van haar werkgever, het Afrika Studie Centrum. In tien dagen reden we, met vriend en chauffeur Ibu, het hele land door, we bezochten scholen en ziekenhuizen en ontmoetten veel kinderen.

computerlesDe reis startte vanuit Mbour, met de feestelijke inwijding van de salle polyvalente van de school in Koulouck Mbada. Daarna bezochten we de school Chaden, waar Sylvia symbolisch het ingezamelde bedrag overhandigde. Dit bedrag is bedoeld voor de aanschaf van extra computers en tafels en stoelen voor het computerlokaal. Daarna bezochten we de kleuterschool in Medina, waar de leerlingen enthousiast voor ons zongen.

Daarna ging de reis naar Tambacounda. Daar bezochten we een kunstgalerie en de orthopedische werkplaats van het regionale ziekenhuis. Met de directrice van het ziekenhuis spraken we over het herstel van de case accompagnants. Vervolgens hadden we een informele ontmoeting met alle kinderen die we ondersteunen in (de buurt van) Tambacounda. We hadden een toeristisch intermezzo in het natuurpark Niakolo Koba, waar we tijdens een ochtend- en een avondsafari en een boottochtje over de Gambia-rivier apen, nijlpaarden, krokodillen, ibissen, reuzenooievaars, mangoesten en veel antilopen zagen.

lesgevenMet een stop in het ziekenhuis van Kolda en in de Poste de Santé in Diendé reden we door de Casamance naar Ziguinchor. Daar woonden we een les bij en mochten Sylvia en Marieke een Engelse les geven aan de leerlingen van een CM2 klas. In de middag hadden we een informele ontmoeting met de kinderen in en om Ziguinchor.

De volgende dag kon het gezelschap, dankzij een nieuwe brug over de Gambia-rivier, de reis voortzetten door buurland Gambia naar het noorden. Na nog een toeristisch dagje in Joal/Fadiouth vlogen Esther en Sylvia terug. Na een bezoek aan het eiland Ngor en een omtmoeting met een oud-leerling van Kakaran vlogen ook Lenette en Marieke terug.

menigte

Salle polyvalente Koulouck Mbada: feestelijke inwijding

salle polyvalenteOp zondag 19 januari 2020 waren Esther, Sylvia, Marieke en Lenette aanwezig bij de feestelijke inwijding van de nieuwe salle polyvalente van de basisschool in Koulouck Mbada. Afgelopen juli meldden we dat de financiering hiervan, mede dankzij een toezegging van Wilde Ganzen, rond was gekomen. In de zomer ging de bouw van start en vlak voor ons bezoek werd het gebouw opgeleverd.

gedenkplaat nommezMet de onthulling van een plaquette, gewijd aan Nommez Ba, werd de Salle Nommez Ba Ghan officieel in gebruik genomen. De kinderen die – ondanks dat het zondag was – samen met hun moeders in groten getale aanwezig waren zongen het Senegalese volkslied (zie het filmpje hieronder).

 

Daarna volgden vele speeches, onder andere  van de burgemeester en de chef du village. In de speeches werd benadrukt hoe belangrijk de salle polyvalente is voor de lokale gemeenschap die hier bijeenkomsten kan houden. Ook werd de belofte uitgesproken om met de lokale gemeenschap het gebouw goed te onderhouden. Na de speeches werden cadeaus uitgewisseld en volgde een rondleiding door het gebouw. De vlag van Wilde Ganzen werd op de gevel bevestigd en de ceremonie werd afgesloten met hapjes en frisdrank.

 

 

Kerstmarkt voor Senegal

Op 19 december 2019 organiseerde de Katholieke Montessori School in Bussum een kerstmarkt. Wekenlang hadden de leerlingen gewerkt aan creatieve objecten om te kunnen verkopen op de markt. Dat deden ze voor het goede doel: computers en meubilair kopen voor een school in Mbour, Senegal.

Ondanks het slechte weer waren er veel bezoekers. De opbrengst van de markt bedroeg maar liefst EUR 2.892,00. In januari 2020 reisde leerkracht Sylvia Otten met Esther, Marieke en Lenette mee naar Senegal om het geld symbolisch te overhandigen. Via Skype legde ze contact tussen de leerlingen van haar klas in Bussum en de leerlingen van CM2 van de school Chaden in Mbour. Ook bracht ze een kunstwerk mee, bestaande uit tekeningen van haar leerlingen. Elke tekening beeldde een facet van de Nederlandse cultuur uit.

Dankzij de succesvolle kerstmarkt voor Senegal en de donatie van de Katholieke Montessori School kunnen de leerlingen in Mbour voortaan allemaal tegelijk computerles krijgen.